Potilasohjeet

Perustietoa leikkauksista

Suunnittelu ja leikkausaika

Leikkaus suunnitellaan vastaanotolla, saat tietoa myös leikkauksen mahdollisista riskeistä ja komplikaatioista. Alustava leikkausaika voidaan sopia jo konsultaatiokäynnin yhteydessä, mutta vähintään kahden viikon mietintäaika on suositeltavaa ennen leikkaukseen tuloa. Leikkausajankohdasta kellonaikoineen tulee kirjeitse vahvistus, kirjeessä on ohjeet mm. ravinnotta olosta ennen toimenpidettä. Leikkausta voidaan siirtää kustannuksitta, mikäli potilaalle tulee este vaikkapa sairastumisen vuoksi.

Valmistautuminen

Ennen leikkausta on hyvä huomioida tiettyjen lääkkeiden ja lisäravinteiden vaikutus veren hyytymistekijöihin. Lääkkeiden tauottaminen päätetään yhdessä joko kirurgin tai nukutuslääkärin kanssa, luontaistuotteet voi tauottaa itse. Ainakin omega-kapselit on hyvä laittaa tauolle viimeistään kolme viikkoa ennen leikkausta. Nukutuslääkäri arvioi jokaisen nukutettavan potilaan leikkauskelpoisuuden ennen leikkausta ja pyytää tarvittaessa lisätutkimuksia, esimerkiksi laboratorio- tai röntgentutkimuksia. Suuren nukutusriskin potilaiden kohdalla leikkauksen tarpeellisuus arvioidaan erityisen hyvin, joskus leikkauksia on jopa päädytty perumaan turvallisuussyistä.

Hygienia

Leikkaukseen tullessa on hyvä pukeutua mukaviin vaatteisiin. Kasvoleikkauksiin tullessa meikit on syytä poistaa viimeistään ennen leikkaussaliin menoa. Varsinkin ylä- ja alaluomileikkauksissa irtoripset aiheuttavat tulehdusriskin eli ne on poistettava ennen leikkausta. Miesten olisi hyvä ajoittaa parranajo siten, että iho ei ole ärtynyt. Mahdollisesti tarvittava ihokarvojen poisto leikkausalueelta tehdään juuri ennen leikkausta hoitajan toimesta. Nukutettavilla potilailla kynsilakka ja geelikynnet haittaavat veren happipitoisuuden mittaamista.

Leikkauksen eteneminen

Leikkaussalissa potilaan turvallisuudesta ja mukavuudesta huolehtii ammattitaitoinen tiimi, pienessä yksikössä myös yksityisyys on taattu. Leikkauksen jälkeen potilas siirretään toipumaan heräämöön, heti voinnin salliessa tarjoillaan välipalaa ja halukkaille myös lääkekonjakkia. Suuremman leikkauksen jälkeen potilas yöpyy sairaalassa, sairaalassa on viihtyisät kahden hengen huoneet. Pienemmän leikkauksen jälkeen pääsee kotiutumaan noin parin tunnin heräämöseurannan jälkeen saattajan kanssa.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauskertomuksen jatkohoito-ohjeineen saa mukaan kotiutuessa, yleensä hoitaja kertaa vielä ohjeet potilaan kanssa. Mukaan tulee myös yhteystiedot päivystävälle leikkaussalin sairaanhoitajalle, häneen voi ottaa yhteyttä jos kysyttävää tulee kotona mieleen. Normaalisti leikkauksen jälkeen leikkausalueella on eriasteista kipua ja turvotusta. Kipuun määrätään reseptikipulääkkeitä, joidenkin leikkausten jälkeen myös antibioottikuuri.

Leikkauksen jälkeen on hyvä huolehtia, että ravinnossa on riittävästi proteiineja eli valkuaisaineita, ne ovat välttämättömiä haavojen paranemiselle. Omegakapseleiden käyttöä voi jatkaa noin viikko leikkauksen jälkeen. Tauolla olleiden lääkkeiden käytön jatkamisesta saat ohjeet ennen kotiutumista.

Suurin turvotus ja mustelmaisuus helpottavat 1-3 viikossa leikkauksesta riippuen, lopputuloksen voi arvioida noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta. Arpien paraneminen on yksilöllistä, joillakin arvet vaalenevat jopa kahden vuoden ajan leikkauksen jälkeen. Ongelmatilanteissa saa ja pitääkin ottaa yhteyttä leikanneeseen kirurgiin, monet ongelmat ovat hyvinkin helposti hoidettavissa.